Оставиха в ареста полицая от „Миграция“ и трима от аверите му, петият – под домашен арест

Рангел Сарийски ще изтърпи домашния си арест в дома си в Съединение, прекарал инсулт

Пловдивският районен съд остави в ареста четирима от петимата задържани за канала с фалшиви лични документи, спипани от пловдивската полиция. Сред тях бе и служителят отсектор „Миграция“ към МВР – Боян Кабашки (45 г.). Негови съучастници са Васил Гайдаджийски (60 г.), Борис Ябълков (54 г.) и  Христо Лозев (43 г.). Петият арестуван – Рангел Сарийски (55 г.), е пуснат под домашен арест, който ще изтърпява на адреса си в Съединение заради тежкото си здравословно състояние – прекаран наскоро инсулт.

Срещу петимата са повдигнати обвинения за съставяне на неистински официални документи за самоличност, противозаконно подпомагане на чужденци да пребивават в България и държане на служебни знаци на ГДБОП, ГДНП и прокуратурата. Най-тежкото наказание, което се предвижда от Наказателния кодекс е до 10 години затвор.

Арестуваните подпомагали изготвянето на лични карти за пребиваване у нас на чужденци – основно турци, албанци и тунизийци, а след това им ги предоставят срещу определено заплащане. Сумите, които получавали, били между 15 и 20 000 лева, а понякога и евро. Чрез българските лични карти чужденците можели свободно да пребивават на територията на Европейския съюз.

В Пловдив разбиха стройна схема за фалшиви лични карти на турци, тунизийци и албанци

Служителят на сектор „Миграция“ в Пловдив пък набавял идентификационни данни на вече истински лични карти, които да бъдат подходящо подправени. На практика той намирал номера на валидни документи за самоличност, като при проверка от чужди контролни органи, извън България, не можело да се установи, че документите са фалшиви.

„Дейността им е била така организирана, че за всеки от тях се налага да бъдат задържани под стража. Считаме, че ако не бъдат задържани под стража, ще се укрият, ще извършат и други престъпления“, посочи прокурорът по делото Светослава Пенчева. По думите й престъпната им дейност е продължава в дълъг период от време и заради това прокуратурата е настояла съдът да наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Адвокатите се оплакаха, че нямали време да се запознаят с материалите по делото

В съдебната зала стана ясно, че въпреки присъдата си от преди години за същото престъпление Христо Лозев отново е спипан за същото, а в дома му са открити заготовки, плаки и др. Освен това той твърдял, че няма нищо общо с останалите четирима обвиняеми и дори не ги познавал.

„Арестът е пълен с хора за по 100 кг тютюн, 20 кг, това е политика на прокуратурата, обаче това няма да доведе до намаляване на престъпността. Това дело е от 8-10 месеца и сега твърдят от прокуратурата, че е в първоначален стадий на разследването“, обясни адвокатът на Христо Лозев – Александър Попчев. По думите му полицията не е намерила заготовки, оръжия, плаки и такива неща, а само листове, на които има отпечатани лични карти. Проблемът на клиента му обаче бил, че е осъждан.

Според адвоката на Рангел Сарийски, той е претърпял инсулт, има решение от ТЕЛК и престоят в ареста не позволявал да се лекува. Затова юристът настоя за домашен арест за Сарийски.

Адвокатът на полицая от сектор „Миграция“ Боян Кабашки – Атанас Павлов, се оплака, че той и колегите му не са имали време да се запознаят с материалите по делото, тъй като били с много голям обем и им трябвали часове.

„В настоящия момент няма какво да пледираме – това не е дело относно вината, това е дело за мярка за неотклонение. Естествено е защитата да иска различна мярка от тази, която иска прокуратурата. Тази мярка, която се иска от прокуратурата „Задържане под стража“ – това е най тежката мярка, тя се иска в специфични случаи. Във момента тази мярка, ако бъде определена от съда, ще му служи един вид като наказание, а защо е необходимо? Той не е осъждан, не е криминално проявен, ще извърш ли друго престъпление? Как? Защо? Той вече няма да бъде в органите на МВР“, коментира Павлов.

Той беше категоричен, че ако съда уважи искането на прокуратурата ще обжалва пред Окръжния съд.

Подобни статии

Top