Оставиха в ареста шофьора, прегазил скитник до Йоаким Груево - DC news

Оставиха в ареста шофьора, прегазил скитник до Йоаким Груево

Опитът да заличи следите по автомобила, натежа пред съда

Пловдивският окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за 46-годишния Дилян Лазаров от пазарджишкото село Бяга, който миналата седмица прегази 60-годишен скитник край пловдивското село Йоаким Груево. Това съобщиха от Съдебната палата.

Издирват шофьор, прегазил пешеходец в Пловдивско

Днес Окръжната прокуратура внесе искане за налагане на най-тежката мярка спрямо шофьора. В съдебната зала наблюдаващия прокурор Георги Пенев беше категоричен, че Лазаров трябва да остане в ареста, тъй като е заличил следите от местопрестъплението, а след това ударил колата, която шофирал, в пътен знак, за да заличи следите по нея. Освен това купил резервни части да поправи автомобила. Прокурор Пенев призна, че според справката за съдимост, шофьорът имал чисто съдебно минало, но по думите му опитът да заличи следите от пътния инцидент натежават и има опасност водачът да извърши и друго престъпление.

60-годишен мъж от Стамболийски е прегазеният край Йоаким Груево

Защитникът на Дилян Лазаров – адвокат Орлин Търновалийски, настоя клиентът му да бъде освободен срещу парична гаранция. По думите му става дума за непредпазливо деяние. Адвокат Търновалийски зададе въпрос към обвиненителя, какво е правил на пътя убитият пешеходец. Той помоли прокуратурата да събере доказателства за психичното състояние на загиналия и изтъкна, че 60-годишният мъж е създавал опасност и за други шофьори в района. По думите му има свидетели и информация, че са подавани множество сигнали и оплаквания на спешния телефон 112 за неадекватното поведение на мъжа, който бил скитник и дори не бил от Стамболийски, както обявиха първоначално от прокуратурата, а от намиращото се в близост до Стамболийски пазарджишко село Говедаре. Защитникът посочи, че не е ясно какво е правил чак на пътя край Йоаким Груево и изрази съмнение, че вероятно е бил пиян.

След делото адвокат Търновалийски каза пред репортер на DCnews.bg, че след аутопсията са изпратени проби за токсикологична експертиза във ВМА, но изготвянето й вероятно ще се забави известно време.

Пред съда той добави, че Дилян Лазаров има само две нарушения на пътя, като се има предвид, че ежедневно пътува между село Бяга, където живее постоянно и Пловдив, където се намира работата му. Лазаров имал малък цех за дограми и стъклопакети с двама работници, а това било доказателство, че няма опасност да се укрие. Нарушенията му били за шофиране с леко превишена скорост и, че веднъж е шофирал без колан.

Шофьорът се разкая пред съда

„Съжалявам за случилото се, не съм престъпник. Алкохол не съм употребявал, наркотици – никога, а с полицаи не съм се сблъсквал в живота си. Ако може да остана при семейсвото си“, помоли съда в последните си думи 46-годишният Лазаров.

Съдът обаче го задържа под стража с мотива, че за престъплението, в което е обвинен и за което са събрани достатъчно доказателства, че е съпричастен към него, го грози наказание от 3 до 15 години лишаване от свобода. Според съда няма опасност Лазаров да се укрие, но имало опасност да извърши друго престъпление, тъй като деянието е със завишена обществена опасност и предвид опитите да заличи следите от произшествието.

Определението на Окръжния съд не е окончателно, то може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, жалбата ще бъде гледана на 16 февруари от 10.00 ч.

Подобни статии

Top