Оставиха в ареста тримата, арестувани по схемата за пране на пари от „Кепитъл консултинг“

Те са обвинени в отвличане, побой и противозаконно лишаване от свобода

Заловените преди няколко дни трима души, участвали в схемата за пране на пари, ръководена от собственика на софийската кантора „Кепитъл консултинг“ Стоян Тонев, остават в ареста. Това реши Пловдивският окръжен съд днес.

Иван Високалийски, Иван Крийчев и Росен Румененко са обвинени в отвличане на 86-годишната Албена Борисова от Войводиново, като престъплението е извършено в съучастие. Един от тях е служител в Кепитъл Консултинг, другият е личен шофьор на Тонев, а третият – силовак, обясни на пресконференция вчера окръжният прокурор Румен Попов.

Още трима са арестувани за аферата с пране на пари от „Кепитъл консултинг“

Припомняме, че схемата с прането на пари се разплете, след като синът на възрастната жена от Войводиново Христо Петров и Костадин Танев – собственикът на изгорялото преди няколко дни помещение, в което се намираше магазин за скъпи моторни масла на бул. „Дунав“, изтеглили пари от сметка на фирма, която била записана на името на Петров. 37-те хиляди евро били преведени по сметката от чужд гражданин, поръчал да му се направи такава фирма, с идеята впоследствие парите да бъдат изтеглени и внесени в офшорка. Дружеството пък било създадено от софийската кантора „Кепитъл консултинг“, която се занимавала само с такава дейност и издирвала роми с нисък социален статус, за фиктивни собственици на кухи фирми.

Пловдивски прокурори разбиха мащабна схема за пране на пари, ръководена от софийска кантора

След като се стигнало до заплахи и палеж на магазина за масла в Пловдив, аферата, в която участвал и служител от софийската дирекция на ДАНС, се разплете и пловдивската прокуратура нахлу в софийския офис, откъдето бяха иззети документация и флашки, приготвени за унищожаване.

Първоначално бяха задържани петима души,

като  впоследствие един от тях беше освободен под гаранция, а други 7 се укриха. По-късно през седмицата бяха арестувани още трима.

Днес адвокатите на тримата задържани настояха журналистите да бъдат изведени от съдебната зала, но съдия Екатерина Роглекова не се съгласи с тях с мотива, че няма достатъчно предпоставки делото да се гледа при закрити врати.

После те поискаха по-лека мярка за клиентите си.

Съдия Роглекова обаче мотивира определението си, с което остави тримата в ареста с това, че са налице всички предпоставки да ги остави зад решетките.

Според нея има опасност те да се укрият, да извършат друго престъпление, а също – обосновано предположение за това, че са извършили отвличането, побоя и противозаконното лишаване от свобода на възрастната жена. Според държавното обвинение това престъпление предвижда от 7 до 15 години затвор.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок пред Апелативния съд. Ако това стане, делото ще се гледа на 10 октомври от 10 часа.

Снимка:  plovdiv24.bg

Подобни статии

Top