Оставиха зад решетките Милен Шефкена и турчин, пренесъл антични монети през границата

Милен Шефкена бил сред най-известните ъндърграунд лица в Пловдив

Пловдивският апелативен съд отхвърли като неоснователна жалбата на Милен Шефкенов с прякор Шефкена и го остави в ареста. Той е обвинен в извършване на две престъпления – притежаване на кокаин, предназначен за разпространение и управление на автомобил след употреба на наркотици.

Шефкена е задържан на 21.03.2021 г. при полицейска проверка на ул. „Христо Данов“ в Пловдив. След като теста за наркотици дал положителен резултат, бил направен обиск в дома му, от където са иззети 200 грама кокаин и електронна везна.

Арестуваха дилър от ъндърграунда в Пловдив с 200 грама кока

Апелативните съдии прецениха, че правилно Пловдивският окръжен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия, тъй като има достатъчно доказателства, за да се направи обосновано предположение, че Шефкенов е съпричастен към деянията, в които е обвинен. Съдът прие, че те са извършени в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият скоро е излязъл предсрочно условно от затвора и е продължил да се занимава с незаконна дейност.

Турчин предложил подкуп от 1500 евро на българските митничари, за да пренесе 133 антични златни и сребърни монети

Същият съдебен състав потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража“, взета от Окръжен съд – Хасково, спрямо турския гражданин А. К., който е обвинен в корупционно престъпление и в трафик на археологически обекти.

На 21.03.2021г. А. К. предложил подкуп от 1500 евро на митнически служител на ГКПП „Капитан Андреево“, за да не извърши задълженията си и се опитал да пренесе през граница 133 антични златни и сребърни монети.

Апелативният съд прецени, че и без все още неизготвената експертиза на монетите, по делото има събрани достатъчно доказателства за това, че А. К. е извършил деянията, в които е обвинен. Съдът не уважи предоставения от адвоката му декларация за предоставяне на жилище в България, където евентуално турският гражданин да отседне и да изчака съдебния процес. Магистратите приеха, че корупционното престъпление само по себе си е с изключително завишена обществена опасност, а подхвърлянето на монетите между шофьора и обвиняемия при митническата проверка, е индиция за опасност при по-лека мярка за неотклонение А. К. да извърши престъпление, както и да се опита да напусне страната.

И двете заседания се проведоха чрез видеоконферентна връзка между съответните арести, където се намираха обвиняемите  и съда, където бяха съдебният състав и защитниците.

Определенията са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Снимки: ОДМВР-Пловдив и Агенция „Митници“

Подобни статии

Top