Оставиха зад решетките Неджати Ябанджъ с маратонките менте, искал на свобода

Имало опасност да извърши друго престъпление

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 53-годишния Неджати Ябанджъ, като отхвърли като неоснователна жалбата му за промяна на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Баща и син Ябанджъ от схемата с маратонките менте остават в ареста

Срещу него са повдигнати обвинения за нерегламентирано разпространение на спортни стоки/маратонки/ с обозначение на известни търговски марки, без разрешение на правопритежателя в условията на повторност и за пране на пари от постъпилите от продажбата средства за периода от юни 2018 г. до 21.01.2021 г.

Ромите от клана Ябанджъ, обвинени в пране на пари от маратонки остават в ареста

Ябанджъ бе задържан след акция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура – Пловдив на 21.01.2021 г., заедно със сина си Ремзи и жена си Сабре. Тримата и другият им син Исмаил въртяли бизнеса с маратонките менте чрез магазин в Пловдив и седем сайта, през които продавали обувките. При акцията стана ясно, че спортните обувки от различни марки са имитации. Освен това се оказа, че ромската фамилия изпирала парите чрез построен от тях обреден дом на ул. „Владая“ в Столипиново и 4-етажна кооперация срещу Шесто РУ. По данни на полицията и прокуратурата фамилията изпрала около 600 000 лв. от продажбата на маратонките по интернет.

Схемаджии изпраха над 700 000 лева с продажба на маратонки менте в Пловдив (СНИМКИ+ВИДЕО)

Апелативен съд – Пловдив прецени, че от събраните до момента доказателства, сред които разпити на свидетели, протоколи за претърсване и изземване на маратонки и спортни дрехи, данни за разпространение на спортни стоки чрез общо 7 сайта, остава неразколебано обоснованото предположение за съпричастност на Ябанджъ към престъпленията, в които е обвинен. Съдът прие, че заради повторността на деянията относно разпространението на спортни стоки от известни марки без разрешение на правопритежателя им, при една по-лека мярка за неотклонение за Неджати Ябанджъ има  опасност той да извърши престъпление.

Вижте обредния дом и кооперацията на братята Ябънджъ, изпрали стотици хиляди левове с маратонки

Определението на Апелативен съд – Пловдив  е окончателно.

Заседанието се проведе чрез видеоконферентна връзка с обвиняемия, който се намираше в ареста, а в съдебната зала бяха съдебният състав, прокурорът и защитникът.

Подобни статии

Top