Оставка на правителството поиска пред РИОСВ – Пловдив Христо Иванов

Лидерът на Демократична България, общинските съветници от партията и жители на Труд поискаха публичност от екоинспекцията за биоцентралата

Оставката на екоминистъра Емил Димитров – Ревизоро и правителството като цяло поиска по време на акция пред РИОСВ-Пловдив лидерът на Демократична България Христо Иванов. Той, лидерът на пловдивската структура Йордан Иванов, общински съветници от партията и жители на с. Труд и представители на сдружението „Бъдеще за с. Труд“, настояха за публичност на документите, с които е наложен акта са спиране на биоцентралата за преработка на отпадъци край селото.

„Намираме се пред РИОСВ отново във връзка с казуса в с. Труд за инсталацията за биогаз, която омирисва въздуха и го пълни с потенциално вредни вещества над селото. Тук сме с хората, които водят борбата. Помните, че когато направихме лайф с тях пред инсталацията, беше обявено, че тя е спряна. По-малко от две седмици след това инсталацията продължава да работи. Има някакъв апокрифен доклад на Областна управа, който никой не го е виждал, две министерства спорят – Министерство на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите за това, какво е положението. Т.е. намираме се отново в ситуация „пинг-понг“ между институциите, които отказват да поемат отговорност за резултат, а не за пиар. Тук сме, за да поискаме резултат“, категоричен беше Христо Иванов.

Той бе подкрепен от пловдивския лидер на партията Йордан Иванов, който обясни, че разполага със сигнали от анонимни служители в РИОСВ, според които актът за спиране на централата е разписан така, че има пороци  и ще бъде лесно атакуван в съда.

Иванов настоя:

  1. Незабавно да се оповести и да стане публичен актът, с който се спира централата
  2. Планът на инвеститора за извеждане от експлоатация на биоцентралата също да стане публичен
  3. Областният управител да направи публична експертизата, на базата на която е разписан актът за спиране на централата
  4. Министърът на здравеопазването и областният управител да кажат реално сигнализирали ли са министъра на околната среда и водите, както обещаха на жителите на Труд или са излъгали и няма депозирано писмо в екоминистерството
    1 2

Подобни статии

Top