Осветиха знамената на Пловдивския гарнизон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Митрополит Николай извърши ритуала

Митрополит Николай освети пловдивските бойни знамена – символ на вярност, чест и доблест, предава репортер на DCnews.bg от катедрален храм „Успение Богородично“. По традиция това се прави на 6 януари – Йордановден, а вярването е, че така че Божията благодат ще ръководи и изпълва всички, които воюват под тези знамена. На ритуала присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, а също и игуменът на Бачковския манастир Дядо Сионий, областният управител Дани Каназирева, домакинът – кметът на Пловдив, Здравко Димитров заедно с районните кметове.

Последва шествие в сърцето на града под тепетата, което се отправи към брега на река „Марица“, където ще бъде хвърлен богоявленския кръст.

Ритуалът на освещаването на военните знамена на Българската войска има дълбоки исторически корени. Първото историческо свидетелство за този ритуал е за освещаване на бойните знамена преди победната битка на цар Симеон I Велики над византийските войски при река Ахелой през 917 година. Водени от вярата, че нищо добро и полезно не можем да сторим без Бога и благодатните сили, които изпраща той, този водосвет се служи и до днес. След Освобождението на България традицията е възстановена и се извършва ежегодно до 1946 година. Отново ритуалът по освещаването на бойните знамена е възстановен през 1993 г. Камбанен звън ознаменува тържествения водосвет.

Вижте кадри от днешния ритуал.

Снимки DCnews.bg:

 

Подобни статии

Top