Освободиха шефа на МБАЛ "Св. Мина" заради напрежението сред персонала (ВИДЕО) - DC news

Освободиха шефа на МБАЛ „Св. Мина“ заради напрежението сред персонала (ВИДЕО)

Протестиращите срещу него – на едни дава по 5000 лв. заплата, на други – 1200 лв.

Пловдивският общински съвет прекрати договора за управление на управителя на МБАЛ „Св. Мина“ проф. д-р Петър Петров днес. За отстраняването му гласуваха 32-ма съветници, против бяха двама, а шестима се въздържаха.

Това се случи заради напрежението, породено сред персонала на лечебното заведение още от миналата година.

Общинският съвет на Пловдив ще гласува освобождаването на управителя на МБАЛ „Св. Мина“

За временно изпълняваща длъжността управител бе избрана Мария Горева – експерт финансови и стопански анализи и икономически дейности и началник на Информационен отдел в болницата.

Преди да се стигне до гласуването обаче, съветниците дадоха възможност на всички страни, свързани с казуса, да се изкажат от трибуната. В продължение на около час старейшините също дебатираха дали предложението на кмета Здравко Димитров да бъде отложено за следващата сесия и дали да бъде създадена нова комисия, която да контролира ръководството на бившата Първа градска болница.

От трибуната на местния парламент досегашният управител проф. д-р Петър Петров заяви, че никога досега МБАЛ „Св. Мина“ не е била на печалба. Нещо повече, преди ден той е върнал дълга на здравното заведение към общината от 260 000 лв.

„Сигурен съм, че ще остана единственият управител, който е върнал дълг на общината. Болницата е  единственото общинско здравно заведение без нито 1 стотинка дълг.  Изнесох на гърба си най-тежките времена. По време на COVID пандемията никой не искаше мястото ми, много хора ме търсиха, никого не сме върнали. Сега задкулисието взима връх. Обидно ми е, че не бях викнат от комисията. Ако ми се каже, че няма нужда от мен, щях да си тръгна сам„, подчерта проф. Петров от трибуната. И показа множество млади хора от персонала, които са дошли да го подкрепят.

След гласуването обаче професорът не се спря пред журналистите и си тръгна с подкрепящите го медици и каза, че си тръгва с вдигната глава.

Медиците, дошли да го подкрепят, посочиха, че са направили подписка в негова защита и ще я внесат в общината. Според тях твърденията, че има напрежение сред колектива, не били истина.

Дадена бе думата и на лекарите, които са против оставането му в лечебното заведение. Д-р Цветан Деведжиев заяви от трибуната на местния парламент, че през последната една година непрекъснато има напрежение в колектива, който е бил разбит от проф. Петров. Самият д-р Деведжиев бил отстранен от комисия, която обсъждала тежките случаи, защото се обаждал често. По думите му досегашният управител назначавал неподготвени кадри без опит. Освен това имало хора от персонала, които вземали по 5000 лева заплата, докато кардиологът продължавал да взема по 1200 лв. месечно. Заради тази политика на досегашното ръководство са напуснали едни от най-добрите специалисти, посочи Деведжиев.

Шефката на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет д-р Веселка Христамян, също разказа за казуса. По думите й неколкократно лекари са се оплаквали в комисията, която се е опитвала да намали напрежението. Организирана е била и специална среща, на която проф. Петър Петров е посочил, че проблемите ще се решат и няма да се стига до нови заявления за напускане от персонала. След обсъждане обаче д-р Христамян е внесла становище за прекратяване на договора на проф. Петров и назначаване на Мария Горева на поста като временно изпълняващ длъжността управител до провеждането на конкурс.

Аз заставам винаги зад персонала на общинските болници, категоричен беше шефът на здравната дирекция в общината д-р Калин Калинов. По думите му големият проблем идвал от кадровото обезпечаване. Напрежението сред персонала довело до осигуряване на медиатор, който да помогне да се реши конфликта в него, а това било безпрецедентно за общинско лечебно заведение.

„Това е междуличностен конфликт, който за мен като директор на дирекция изключително пречи на дейността на болницата“, заключи д-р Калинов.

Подобни статии

Top