Освободиха варненеца, арестуван за източване на банковата сметка на пловдивска фирма

Според прокуратурата това е станало чрез блокирано „токен“ устройство

Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на прокуратурата да бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража“ на 43-годишния Стоян Янков от Варна. Той бе задържан по обвинение, че е източил около 100 000 лв. от сметката на пловдивската фирма „Тракийски хляб“ и превел парите на четири банкови сметки, едната от които лична на управителя на фирмата Георги Гарабетов. Съдът отказа да задържи обвиняемия  Янков и не му наложи мярка за неотклонение.

Хакер източи над 100 000 лева от сметката на пловдивски бизнесмен (ВИДЕО)

Спрямо 43-годишния мъж е повдигнато обвинение за това, че на 26 октомври 2021 г. при условията на продължавано престъпление /в съучастие с още две лица/ е използвал данни от платежен инструмент, чрез извършване на четири броя платежни нареждания, без съгласието  на титуляра на сметката. Според прокуратурата това е станало чрез блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет. По този начин извършителите са използвали платежен инструмент без съгласието на титуляра на сметката.

Сметката на пловдивската фирма източена с блокирано „токен“ устройство

Съдът прецени, че от събраните до момента доказателства не може да се направи обосновано предположение Стоян Янков да е съпричастен към престъплението, за което е привлечен като обвиняемо лице.

Определението не е окончателно и подлежи на протест пред Апелативен съд – Пловдив на 9 ноември 2021 г. от 10.00 часа.

Снимката е илюстративна: blog.fibank.bg

Подобни статии

Top