От 1 януари: Общината готова да поеме разходите за Голямата базилика

Към момента обектът все още е държавна собственост

Община Пловдив е изразила готовност от 1 януари догодина да поеме разходите за Епископската базилика на Филипопол (разходи за заплати и консумативи), които до момента се заплащат от фондация „Америка за България“, съобщават от градската администрация. За това са се споразумели кметът Здравко Димитров и изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова в онлайн среща днес. През януари ще бъде подготвена и цесия, с която Общината ще придобие археологическият обект, изграден със средства от „Америка за България“.

Обектът към момента е все още държавна собственост. Същинското влизане във владение на Епископската базилика, обаче, ще стане едва тогава, след като от министерството на културата предоставят на Община Пловдив собствеността на сградата. Всички документи вече са изпратени в министерството.

На този етап на Общината са прехвърлени за управление археологическите находки в базиликата. Договорът е в сила от 2015 г., а срока му изтича през 2025 година, поясни зам.-кметът по общинска собственост Невена Балчева.

Подобни статии

Top