От днес Пловдив е световната столица на спиртните напитки

Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура

От днес  до 25 август Пловдив ще се превърне в световна столица на високоалкохолните напитки. Градът на тепетата е  домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности.

Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.

Тази  сутрин започват майсторските класове , които ще продължат цял ден. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Вечерта  ще има експо „Запознайте се с българските производители“, а след него е официалното откриване на Конкурса.

За първи път страната ни е сред десетте държави по броя на мострите за участие.

До обяд през всеки един от следващите три дни –  21, 22 и 23 август – международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато  1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.

Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки.

Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд.

Подобни статии

Top