От днес в Пловдив и областта, до най-малкото населено място: До 100 души в големите магазини, жестоки проверки за маски

Част от ограниченията за неразпространение на коронавирус в затворените пространства се завръщат за Пловдив и областта

Част от ограниченията за неразпространение на коронавирус в затворените пространства се завръщат за Пловдив и областта. Това стана ясно след голяма среща в Областна управа, предаде репортер на DCnews.bg.

Разбрахме се да се увеличи контролът. Тръгват масови проверки за носене на маски в градския транспорт, в магазини и затворени пространства, заяви областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, която бе и домакин на разговорите днес. Тя подчерта, че навсякъде, където носенето на маски е задължително, ще бъдат поставени указателни табели. Ще изисквам длъжностните лица да налагат предвидените от закона санкции, а именно – от 300 до 1000 лева за физически лица, както и за фирмите, които не организират обектите си по начин, по който изискват мерките, подчерта тя.

По думите й отново ще бъде спусната разпоредба за големите хранителни и нехранителни магазини, която ще нарежда в обектите да бъдат допускани до 100 лица, а извън тях изчакването да става при дистанция от 2 метра. Малките магазинчета сами ще определят най-подходящата за тях бройка.

Правим проверки на градския транспорт, проверки за малките и големите магазини. Във влака Асеновград – Пловдив също се правят проверки. Искам да кажа, че трябва да бъдем по-дисциплинирани, защото трендът върви нагоре. За да е така, сме си виновни всички ние. Ако продължава по този начин, ще вземем по-строги мерки, заяви на свой ред и кметът Здравко Димитров.

Шефът на ОДМВР – Пловдив старши комисар Йордан Рогачев пък увери, че е стартирало сформирането на екипите съвместно с РЗИ, Агенцията по храните и Инспекцията по труда, а проверките ще обхванат не просто всички общини от областта, но ще стигнат и до най-малкото населено място.

Срокът за това, имат ли тези действия ефект е една седмица. Ще последва анализ на резултатите и ако отговорът е НЕ, то тогава мерките ще станат по-сериозни.

Обръщам се към всички жители на нашия регион – и към тези, които не вярват в COVID – 19, ако се блокира здравната система, то и най-обикновената настинка ще е опасна. Организацията на болничните легла е направена, но сме 18 общини сме, а извън Пловдив болници имаме само в Асеновград и Карлово, всички останали пациенти се пренасочват в Пловдив, апелира областният управител.

Към момента в Пловдив и областта има 209 хоспитализирани, при 171 от тях е потвърдена коронавирус диагнозата. 70 са свободните места за средно тежки случаи, 28 – за интензивно лечение. Към днешна дата капацитетът на Инфекциозна клиника за лечение на пациенти с COVID – 19 е изчерпан и няма свободни легла.

Затова обаче имаме още над 10 болници само в Пловдив, включително общинските болници, които приемат пациенти с коронавирус. Постоянно тече процес на хоспитализация и дехоспитализация, така че не може да кажем, че към момента нямаме легла. Особено важни за нас са и 16-те стаи за неустановен COVID, докато се изчакват пробите„, коментира ситуацията с болничните легла областният управител. Тя, обаче, подчерта че не може всички легла да се направят за коронавирус, защото, (цитирам): „не всичко е COVID„, а останалите пациенти се поставят под риск.

Сериозен проблем за ОКЩ се явява и дисциплината в самите болници. Дани Каназирева обяви, че ще настоява да бъдат взети по-сериозни мерки за спазването й в НЕ – COVID отделенията, защото – по думите й, в COVID отделенията тя се спазва, но в останалите мерките „леко се пренебрегват„.

По данни на Областния кризисен щаб общият брой на заразените медицински лица към момента е 87. 5 са новите положителни проби – 2 медицински сестри и 2 санитари от Пловдив и 1 лекар от Асеновград.

Към днешна дата на територията на Пловдивска област има 11 новодиагоностицирани
случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са общо 2604, под
карантина са поставени 1187 лица. На домашно лечение са 693 лица. Оздравелите към днешна дата са общо 1670, като 5 са през последното денонощие, сред тях и две медицински сестри.
Починалите са общо 87.

Трябва да запазим здравната си система и икономиката, нека като общество да спазваме противоепидемичните мерки„, призова Каназирева.

Подобни статии

Top