От днес в Пловдив вече може да се извлича кръвна плазма

Това става в Кръвния център под тепетата, а дарител са от СНЦ “Бизнесът за Пловдив”

Центърът по трансфузионна хематология получи днес като дарение от СНЦ “Бизнесът за Пловдив” апаратура за извличане на реконвалесцентна плазма. Инициатива бе предприета заради възникналата необходимост от кръвна плазма за лечение на болни от коронавирус.

От днес лечение на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма вече ще може своевременно да се извършва и в града под тепетата.

В Районния център по трансфузионна хематология, вече са подготвили и са създали условия за осъществяване на дейността,където специалистите ще подготвят нужния препарат. Предаването на апаратурата от страна на Сдружението бе направено от изпълнителния директор на  СНЦ “Бизнесът за Пловдив” Александър Стайков, а шефката на Кръвния център д-р Соня Джевизова, прие с благодарност този жест.

Близо 100 хиляди лева струва двата апарата, за които бизнес сдружението  събра средства. В момента тече дарителска кампания за закупуване на шоков фризер, за който са необходими над 70 хиляди лева, но от Центъра обясниха, че на този етап ще могат да работят и без него.

„Използваме възможността да направим апел към всички обществено ангажирани хора, които вече са преболедували COVID-19 да се включат в битката за спасяване на човешки животи!“, апелираха от СНЦ “Бизнесът за Пловдив. Оттам  благодариха на дружествата, които не са членове на Сдружението, но са се включили веднага в инициативата.

Само в първия ден трима донори са се отзовали да дарят кръв.

Изискванията към дарителите са:

  • да са преболедували и възстановили се от COVID-19, което означава да имат положителен PCR тест и период от 40 дни след това
  • да са на възраст между 18 и 65 години
  • да тежат над 50 кг
  • в момента на процедурата да се чувстват здрави
  • състоянието им да не налага прием на медикаменти
  • да носят и медицинските документи, касаещи инфекцията

Цялата процедура отнема приблизително 120 минути. Дарителите трябва да се запишат предварително на телефон: 0885 319 290.

На телефон 0885/319 290 желаещите да дарят кръвна плазма могат да се обаждат за да бъдат консултирани, съобщиха от Кръвния център.

Снимка: СНЦ „Бизнесът за Пловдив“

Подобни статии

Top