От кал да си, Иван да си! Ивановден е!

359 753 са имениците, които празнуват днес у нас

Българската православна църква почита днес паметта на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в река Йордан. Празникът е наричан от народа Ивановден.

Св. Йоан Кръстител е назоваван още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си. Според Евангелието той се прочул като проповедник в Юдея и Галилея.

Св. Йоан е проповядвал, че е изпратен от Бога да подготви пътя за идването на Христос и затова увещавал хората да се покаят за греховете си и да отворят душите си за Бога. Като символ на пречистване, Йоан кръщавал покаялите се с вода.

Йоан Кръстител е заловен и обезглавен по нареждане на Ирод Антипа.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден.

В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или от девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с които се затваря широкият кръг на сватбената обредност.

През този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже, и именниците. В Югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до една година. Обредното къпане включва и размяната на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза.

Гостува се на кумовете

Народната представа за св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

На Ивановден изтича и срокът, през който обикалят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено „царя“ на дружината на чешмата, където го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста, арапи. С празнично хоро завършва пълният цикъл на обичая коледуване.

359 753 са имениците, които празнуват днес в цялата страна. 231 020 от тях са мъже, а 128 733 – жени. Името Иван носят 151 005 мъже в страната, а Иванка се казват 57 035 жени. Двете имена са на второ място сред най-разпространените български имена. На 18-то място пък е името Ивайло, което носят 36 193 души.

Имен ден празнуват днес Иван, Ивана, Иванкa, Иванина, Иваниела, Ивелин, Ивелина, Ивета, Ванина, Ваня, Ваньо, Йоан, Йоанa, Калоян, Йовко, Йовка, Йовчо, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Ивона, Жан, Жанa, Жанета, Йонка, Йонко, Йончо, Йото, Яни, Яна.

Подобни статии

Top