От началото на ноември: Над 10 000 разпоредби за неспазване на мерките

Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа, коментира вътрешният министър Христо Терзийски

Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. Глоби ще се налагат, едва след като се отправени няколко предупреждения към определено лице. Това увери вътрешният министър Христо Терзийски в ефира на „Здравей, България”.

Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите, коментира той.

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор“ на пенсионерите, Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да ни иска лични карти. Министърът няма и информация за сигнали, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.

Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина, изтъкна вътрешният министър.

По думите му от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките. Над 3000 са делата за нарушаване на карантината у нас от началото на пандемията досега. 644 пък са били постановените присъди.

Основните присъди са „глоба“, „пробаци“, може и комбинация от двете. Санкциите са много високи, мисля, че стигат до 10 000 лв. Това възпитава хора, които са с наклон да нарушават всички правила, подчерта Терзийски.

 

Източник: nova.bg

Подобни статии

Top