От Нова година: Отнасяме 300 лева глоба, ако не платим 70 лева такса за шофиране без винетка

Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок

„Тези които се движат без винетки ще срещнат от Нова година доста рестриктивни мерки, след като се въведе електронната винетка“. Така Дончо Атанасов от Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура коментира пред bTV новите санкции във връзка с винетния контрол, обсъждан в парламента с промените в Закона за движение по пътищата.

70 лв. ще бъде компенсаторната такса за водачи без винетка, но глобата не се отменя.

Ако таксата не бъде платена, водачите трябва да заплатят 300 лв. глоба. Допълнителна рестрикция са годишните технически прегледи на автомобили, които нямат валидна винетка. Опциите за закупуване на винетки са разширени.

В годините, благодарение на съвместния контрол заедно с КАТ, приходите от винетки постоянно се увеличават. Тази година те са над 26 млн. лв. повече в сравнение с 2017 година.

Тежкотоварните автомобили, преминаващи през страната, на практика не е възможно за транзитния трафик да не закупят винетка. С леките автомобили е по-сложно особено ако на границата се натрупат коли, подчерта Атанасов. Това създава допълнителни трудности по контролно-пропускателните пунктове.

Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок, увери Атанасов.

Над 900 души в структурата на АПИ ще бъдат ангажирани с новите изисквания за винетките. „Ще се използват и всички възможности на всички контрагенти, които досега са разпространявали винетки, за да може системата да се запази такава, каквато е била“, коментира Атанасов.

Няма да има изненади в цената на винетките, смята той.

 

Подобни статии

Top