Общината: Възрастните пловдивчани да ограничат контактите си!

Няма случай на заразен с коронавирус в града под тепетата към момента

Регистриран случай на заразен с коронавирус към момента в Пловдив няма. Това обяви зам.-кметът по здравеопазване д-р Калин Калинов след заседание на оперативния щаб към Общината, провел се в късния следобед, предаде репортер на DCnews.bg. Другата новина е, че местната власт ще препоръча на възрастните пловдивчани, както и тези с хронични заболявания – като най-уязвими групи и най-податливи на заразата, да ограничат своята активност и намалят социалните си контакти.

Иначе ресорният кмет отчете вече набелязаните и предприети мерки: масова дезинфекция на обществените сгради; дезинфекция 4 пъти на ден на автобусите от градския транспорт; дезинфекция на спирките, дезинфекция на съдовете за смет. Предстои да започне миене на улиците с дезинфектант, както и обработване на парковете и обществените площи. И още – разкрита е гореща телефонна линия – 0700 147 44. Тя работи 7 дни в седмицата. „Като цяло се изпълняват всички препоръки на Националния и Областния щаб“, увери д-р Калинов.

От следващата седмица пловдивските ученици се завръщат в клас, припомни и зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

В тази връзка тече основна дезинфекция в училищата. В детските градини и ясли пък стриктно се следи за болни деца и персонал.

При необходимост от ново прекъсване на учебния процес и удължаване на ваканцията, обаче, Община Пловдив е напълно готова да въведе дистанционно обучение, изтъкна Стоянов. Готовността е на 100% за всички общински училища посредством облачните технологии, увери той.

Като цяло общо шестима души чакат резултатите си от изследвания за коронавирус в града под тепетата към момента. В Инфекциозна клиника са приети две жени: 25-годишна с температура и грипоподобно състояние и 61-годишна жена с усложнения след бронхит. От Националния щаб пък обявиха нови 9 случая на заразени в страната, всички те са от София.

Подобни статии

Top