От Пловдив питат ЦИК как да процедират с членове на СИК и избиратели с температура в деня на изборите

След среща в Областна администрация оттам искат ясни указания от ЦИК

Ще бъде отправено питане към ЦИК как да се процедира с членове на СИК и избиратели, които имат температура над 37 градуса, засечена на входа на изборната секция в деня на вота, стана ясно на среща в Областна администрация с пълния състав на 16 РИК.

Изборите за президент и вицепрезидент и народни представители ще бъдат осъществени в ситуация на пандемия от Ковид-19, затова всички противоепидемични мерки ще бъдат засилени.

“Трябва да осигурим правото на всеки да гласува и да опазим здравето на гласоподавателите и членовете на СИК и РИК“, подчерта областният управител Ангел Стоев.

„Подсигурена е регулярна дезинфекция на двете палати на Панаира чрез договор с общинско предприятие“, съобщи главният секретар на Областна администрация Георги Янев. Той уточни, че първата дезинфекция ще бъде направена два часа преди РИК 16 да се нанесе в помещенията. За подвижните СИК, които ще обслужват болните от COVID-19 и карантинираните, ще бъдат осигурени защитни облекла, шлемове и дезинфектанти. Дезинфектанти и маски със защита FFP2, както и хирургични маски и дезинфектанти ще има за всички членове на секционни избирателни комисии.

От областна управа съобщиха, че храната и напитките в палатите ще бъдат от вендинг автомати, като в близост ще има микровълнови печки за стопляне на храната.

Обученията на членовете на СИК ще бъдат проведени онлайн, с оглед максимална защита от заболяване. Те ще бъдат осъществени във вторник, сряда и четвъртък в диапазона 18-19:30, като ще могат да бъдат гледани и на запис.

Подобни статии

Top