От утре по велоалеите на Пловдив тръгват електрическите тротинетки под наем

Общината подписа меморандум с две фирми, тротинетки по Главната и в парковете няма да се карат

От утре любителите на транспорта с електрически тротинетки вече ще имат възможност да се придвижват по улиците и велоалеите на Пловдив. Това става възможно след като днес бе подписан меморандум за сътрудничество между изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски и две от фирмите, които предлагат превозните средства и осъществяват тази дейност – Петко Анчев и Теодор Рачев.

„Това е поредната стъпка, която правим за това Пловдив да е все по-зелен град, като създаваме условия за алтернативни начини за придвижване за намаляване на замърсяването на въздуха, на трафика в централната градска част, а и да следваме добрия пример на повечето европейски градове с подобна практика“, заяви ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

Двете фирми (Hobo и Lime) осигуряват индивидуални електрически превозни средства за публично ползване. Тротинетките ще бъдат разположени на велопаркингите, които е изградила Община Пловдив. Те ще могат да се карат на велоалеите и на пътното платно, като минималната възраст за потребителите в първия случай е 14 години, а за улиците и булевардите – 16 години.

Съгласно подписания документ има забранителни зони, в които тротинетките няма да могат да се карат. Това са пешеходните зони – Главната улица, парковете и градините, тепетата, кв. „Капана“ – скоростта ще бъде ограничена софтуерно до 5 км/ч, което ще позволи само тяхното бутане. Максималната скорост, която могат да достигнат, съгласно европейските изисквания е 25 км/ч. Меморандумът ще е в сила до приемането на проект на наредба, с която ще се регламентира дейността по-подробно.

1 2

Подобни статии

Top