„От Виена и Константинопол. Етнография на града“ в Пловдив

Регионален етнографски музей – Пловдив, съвместно с Регионален исторически музей – Русе, ще представи изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“

Официалното откриване на изложбата е днес (28 март) от 18:00 часа в салона на втория етаж на етнографския музей в Пловдив.

Събитието е във връзка с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Експозицията ще представи интересен поглед към следосвобожденската действителност в големите български градове. Европейските културни влияния и модни тенденции достигат от Виена до Русе по Дунава, а до Пловдив – от Константинопол.

В края на ХІХ в. Пловдив и Русе са главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители.

Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите.

Ще научите с кого и с какво са се съизмервали нашите деди, как са започнали да устрояват градовете и домовете си в възстановената българска държава, с какво са се развличали, какво са похапвали и какви дрехи и аксесоари са носели.

Изложбата ще бъде отворена за посещения в РЕМ – Пловдив до 28 юни 2018 г., а след това ще бъде представена в РИМ – Русе.

От 19:00 часа гостите на музея ще могат да се потопят в музиката на „Ангел Заберски Трио“ (Ангел Заберски – пиано, Борис Таслев – контрабас и Стоян Янкулов – Стунджи – ударни) с концерта „Европа среща музиката на Ангел Заберски”.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Подобни статии

Top