Отбелязаха тържествено Деня на Ракетните войски в Асеновград (СНИМКИ) - DC news

Отбелязаха тържествено Деня на Ракетните войски в Асеновград (СНИМКИ)

Наградени бяха военнослужещи

С награждаване на военнослужещи и тържествен марш на площад „Академик Николай Хайтов” в Асеновград бе отбелязан 11 март – Ден на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 110 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 95 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

„Нищо не може да се случи без артилерията и ненапразно е наречена Бога на войната“, каза в словото си генерал-майор Деян Дешков, командир на Сухопътните войски. Той посочи, че няма учение, занятие или събитие, което да премине без участието на българските артилеристи.

Ген. Дешков заяви, че се надява модернизацията на армията да се ускори, да се увеличи състава на полка, да бъдат сменени артилерийски системи с нови и да бъдат придобити новите реактивни системи за залпов огън, за да се изпълняват задачите без притеснение и без недостиг.

„Миналото ни е осеяно с много поводи за гордост, победи, величави герои, и големи военни пълководци, донесли славата на българската армия“, каза в словото си командирът на 4-ти артилерийски полк полковник Красимир Ташев. По думите му военнослужещите са натоварени и със задачата да помагат на населението при бедствията и като припомни, че са участвали при борби с пожари в Родопите, при наводнението в карловските села и опазването на границата на страната от мигрантския натиск.

„Силно се надявам политиците да осъзнаят нуждата от модернизация на Българската армия и вярвам, че това ще се случи“, каза още Ташев.

Военнослужещи бяха наградени за постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност, високо чувство на отговорност, усърдие и трудолюбие, показан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и във връзка с Деня на Ракетните войски с предметни награди. Наградите са от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски.

На церемонията присъстваха също командирът на Съвместното командване на специалните операции ген.-майор Явор Матеев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бриг. ген. Маргарит Михайлов, кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, представители на местната власт, бизнеса и граждани.

Подобни статии

Top