Отбелязваме 130 години от първия полет с балон над град Пловдив. - DC news

Отбелязваме 130 години от първия полет с балон над град Пловдив.

Ще бъдат осъществени демонстрационни полети с балон с горещ въздух

Технически университет-София, филиал Пловдив и специалност „Авиационна техника и технологии“, с подкрепата на Община Пловдив, НТС с ДТН – Пловдив и Латекоер – България, организират поредица от събития, с които се отбелязват 130 години от първия полет с балон над град Пловдив и началото на въздухоплаването в България и Международния ден на авиацията и космонавтиката.

Началото на програмата е от 14.30 ч. в III учебен корпус на Технически университет, филиал Пловдив, (вход от ул. Кръстьо Пастухов) с откриването на събитие и презентация на тема „Начало на въздухоплаването в България“, представена от доц. Атанас Начев от Филиала.

В 16.30 ч. до фонтана на Деметра в Цар Симеоновата градина, е предвидено откриване на изложба „Начало на въздухоплаването в България – 1892 г.“. Изложбата е подготвена с материали, любезно предоставени, от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, и с художеството оформление и дизайн на Златка Бръшкова и Георги Райнов, студенти в Технически университет, филиал Пловдив.

В 17.00 ч. в пространството на ул. Гладстон 10 ( широкото пространство от северната страна на Цар Симеоновата градина) ще бъдат осъществени демонстрационни полети с балон с горещ въздух.

Демонстрациите ще бъдат на метри от мястото, на което преди 130 години, пред гостите на Първото световно земеделско-промишлено изложение в град Пловдив, е изпълнен първия полет с балон.

В небето над града, тогава, се издига френския въздухоплавател Йожен Годар със своя сферичен балон „Ла Франс“.

В специалност „Авиационна техника и технологии“ се обучават студенти, бъдещи авиационни инженери с национална и международна реализация.

Завършилите специалността могат да работят в ръководството на въздушното движение, авиокомпании, летищни комплекси, авиационни фирми и в авиоремонтни и авиопроизводствени компании

Подобни статии

Top