Отбелязваме 140 години от Освобождението на Пловдив

Отбелязваме 140 години от Освобождението на Пловдив

Почитаме героите, паднали за свободата на България

Възпоменателно тържествено честване по повод навършването на 140 години от Освобождението на Пловдив от османско робство ще се състои днес от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина на Пловдив.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе историкът от Регионален исторически музей – Пловдив д-р Видин Сукарев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов.

В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, ще участва почетна рота, венценосци и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго .

В Дондуковата градина в 10.30 часа (преди възпоменателното честване), Комитет „Родолюбие“ ще представи възстановката „Живи картини от Освобождението“.

В 11.45 часа в Музейния център за съвременна история на улица „Ангел Букурещлиев“№ 14 ще бъда открита изложбата „Българското опълчение през погледа на опълченеца Стефан Кисов“. Тя е естественото продължение на преиздадения след 115 години труд на полковник Стефан Кисов. Дело е на Национален музей „Шипка-Бузлуджа“. Организатор на представянето в Пловдив е Регионалният исторически музей в града.

Подобни статии

Top