Красимир Каракачанов пристига за честване на 40 години от първия и единствен боен вертолет в състава на ВВС

Военновъздушните сили тържествено отбелязват годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 и Бел 206

 В два последователни дни Военновъздушните сили ще отбележат тържествено годишнините от въвеждането на въоръжение на самолет МиГ-29 и вертолети Ми-24 и Бел 206.

На 28 юни 2019 г. авиобаза Граф Игнатиево ще посрещне поколения летци-пилоти, инженери и авиационни специалисти, свързани с усвояването и експлоатацията на МиГ-29 във ВВС по повод 30 години от приемането на самолета на въоръжение в Българската армия.

Официални гости на празника ще бъдат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Геновски, командирът на Военновъздушните сили  генерал-майор Цанко Стойков и др.

По повод годишнината в 11.30 ч. ще бъде  валидирана пощенска марка в блок, след което ще се състои премиерата на филм, посветен на историята на самолета.

Същия ден от 16.00 ч. във Военния клуб в гр. Пловдив ще бъдат отбелязани още две значими за военната авиация годишнини – 40 години от приемането на вертолет Ми-24 и 20 години от приемането на вертолет Бел 206 на въоръжение във Военновъздушните сили на България.

На следващия ден, 29 юни (събота), на територията на авиобаза Граф Игнатиево ще се проведе открит летателен ден. Любителите на авиацията ще могат да разгледат наземната експозиция на авиационна и специална техника. За тях военните пилоти и авиоспециалисти са подготвили богата летателна програма.  

Щурмовият вертолет Ми-24 е първият и единствен боен вертолет в състава на Военновъздушните сили на Република България. Приет е на въоръжение през 1979 г. През годините той многократно е демонстрирал своите възможности при участието си в учения и съвместни подготовки. Вертолет Ми-24 изпълнява следните задачи: непосредствена авиационна поддръжка, бойно търсене и спасяване на екипажи, търпящи бедствие, поддържане на тактически въздушен транспорт, въздушен ескорт, десантиране, транспорт на товари в товарна кабина,  авиомедицинска евакуация и въздушно разузнаване.

Вертолетите Bell 206 са първата западна авиационна техника, приета на въоръжение в българските Военновъздушни сили. Bell 206 идва в България през 1999 г. и е незаменим за подготовката на млади летци, тъй като позволява да се отработят всички видове подготовка без стрелба по земна цел. Също така се използва за въздушно разузнаване, превоз на хора, товари и медицинска евакуация. На него са обучени първите жени военни пилоти на вертолети в българските Военновъздушни сили и на него през 2017 г. лети първият изцяло дамски екипаж.

 

Подобни статии

Top