Отбелязваме Деня на българския художник

Празнуват и реставраторите

3 ноември е Денят на българския художник. Свързан е с църковния празник в почит на Свети Пимен Зографски.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец и чества паметта му на 3 ноември. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си се замонашил на Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач.

Той построил и обновил около 300 църкви и 15 манастира, повечето от които изографисал сам. Години наред Св. Пимен обикалял българските земи, проповядвал, строил и обновявал храмове и манастири, като ги украсявал със стенописи. Посетил първо София и нейните околности, след това бил Южна България и Бачковския манастир. Обиколил и цяла Северна България, където посетил Видин, Силистра и други градове.

Смята се също, че стенописите в Планиничкия манастир „Св. Никола“ в Западните покрайнини, в землището на село Бугарска Планиница, Царибродско, са също дело на Пимен Зограф и неговите ученици. Стенописите в манастирската черква в Курило, край София също се смятат за негови. Пимен Зографски е работил много из Западните покрайнини и като преписвач и миниатюрист.

Починал е в 1620 г. в Черепишкия манастир. Впоследствие турски разбойници запалили Черепишкия манастир и той опустял. Тогава монасите на Суходолския манастир открили гроба и пренесли мощите му в своя манастир.

Православната църква е обявила Пимен Зограф за светец. Празникът на св. Пимен Зографски – 3 ноември – е обявен Ден на българските художници и реставратори.

Снимка: arhangel.bg

Подобни статии

Top