Отбелязваме Международния ден на музеите, тази година Нощ на музеите няма да има

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите.

Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н. Международният ден на музеите се чества от от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите.

Ще работят ли музеите в Пловдив?

Тази година Нощ на музеите няма да има. Но пък за сметка на това обектите на ОИ „Старинен Пловдив“ и Природонаучният музей отвориха врати още на 14 май.

От Природонаучния музей  предупредиха, че условията за работа на музея са допускане на 30% от максималния брой посетители в сградата, задължително носене на предпазни маски, дезинфекция на ръцете преди влизане в музея, както и спазване на препоръчителната социална дистанция от минимум 1,5 метра.

Обектите на „Старинен Пловдив“ пък ще работят с лятно работно време от 9:00 до 18:00 ч. Достъпът се осъществява съобразно противоепидемичните мерки срещу Covid-19, въведени със Заповед на Министерство на здравеопазването. Посетителите ще бъдат допускани в обектите, само с лични предпазни маски.

На сайта на Археологическия музей също е записано, че той ще е затворен до 18 май заради епидемията. Работното време на музея (ако все пак отвори днес) ще бъде от 10:00 – 18:00 часа, като в 17:30 ч. се преустановява продажбата на билети.

Засега няма информация на сайта на Регионалния исторически музей дали той започва работа.

Днес е и Денят на българските зоопаркове

Всъщност на този ден се отбелязва професионалният празник на всички служители, работещи в зоологическите градини на територията на България.  Денят се чества от 2008 година насам.

В страната има 15 лицензирани зоологически градини. Засега Пловдивската няма лиценз, а е и в процес на реконструкция. Тези дни обаче от общината съобщиха, че възнамеряват да прекратят отношенията си с досегашните изпълнители на обекта, той да бъде обследван и да бъдат потърсени нови изпълнители, за да го довършат.

Подобни статии

Top