Отбелязваме Международния ден на хората с редки болести

Пловдив ще отбележи деня със снимки с цветни послания

“Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени” е мотото, под което тази година ще се отбележи Международния ден на хората с редки болести – 28 февруари.

Пловдив  ще отбележи международният ден на хората с редки болести чрез снимки с цветни послания с мотото „Ние сме много, ние сме силни, ние сме обединени”. Цветовете символизират хилядите видове редки диагнози в света.  Инициативата се организира съвместно с Национален алианс на хора с редки болести и „Асоциация НАЕ” (наследствен ангиоедем).

От 11.00 часа в храм „Света Марина” ще бъде отслужен молебен за хората с редки диагнози и техните семейства.

Професионална гимназия по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, също се включи за поредна година,  в отбелязването на този важен ден. Клубовете по интереси „Младежки инициативи“ и „Младежки идеи“ останаха верни на традицията.

В знак на солидарност  от двора на гимназията към  милионите болни по света полетяха разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести.

За Световен ден на редките болести всяка година се определя последният ден от месец февруари. Главната цел на инициативата е да се повиши осведомеността сред обществото и да помогне за по-бързото диагностициране и лечение на засегнатите.

Кампанията е създадена от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008г. и постепенно се превръща в световен феномен. Всяка година стотици градове вземат участие в тази мащабна  инициатива.

Поради пандемичната обстановка всички събития ще се организират, съобразявайки се с наложените мерки.

Подобни статии

Top