Отбелязваме Международния ден на кукления театър - DC news

Отбелязваме Международния ден на кукления театър

Честит празник на актьорите, които стоят зад куклите в театъра!

Международният ден на кукления театър – 21 март, се отбелязва по решение на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО). След решение на Съюза през 2003г., 21 март е определeн за Международен ден за популяризиране и подкрепа на кукленото изкуство – тази пленителна магия и за деца, и за възрастни.

Най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера.

В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България.

16 години по-късно, в тогавашния ВИТИЗ започва и висшето обучение по куклено актьорско майсторство, а след още 4 години студентите си имат и своя учебна сцена. Точно там и до ден днешен фантазията на преподаватели, сценографи, художници и учащи неуморно се разгръща, за да запали същата искра на въображението и в очите на публиката… от малки и големи.

На Изкуството на куклите „всички възрасти” са покорни. Куклените театри у нас са добре познати, оцеляването им не е никак лесно, но магията която преживяваме, влизайки в техните зали, остава същата независимо от възрастта на зрителя.

Подобни статии

Top