Отбелязваме Международния ден на свободния печат

Той е обявен през 1991 г. от организацията „Репортери без граница”

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. Той е обявен през 1991 г. от организацията „Репортери без граница”. През 1992 година и ЮНЕСКО го приема официално.

Главната мисия на този празник е да популяризира идеята за свободата на словото и правото на свободно мнение, да затвърди взаимното разбирателство и диалога чрез медиите.

Съществуват паралелни понятия като свобода на медиите, свободен печат, но те се обединяват в свободата на словото… Свободата на словото е признак и за свободно общество. Това е ценност, чийто смисъл е да обогатява демокрацията, да се поощрява мисленето, размяната на идеи, дори сблъсъкът на възгледи.

„Репортери без граници” е международна неправителствена организация, основана във Франция през 1985 г. Тя защитава свободата на медиите и работи за интересите на свободния и независим печат.

Като единствена организация в системата на ООН с мандат да защищава свободата на словото и свободата на печата, ЮНЕСКО поставя взаимното разбирателство и диалога посредством медиите в центъра на мисията си.

Top