Отбелязваме Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените

У нас всяка трета жена е жертва на домашно насилие

Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените отбелязваме днес. Това е инициатива на ООН за премахване на насилието (изнасилване, домашно насилие и др.), упражнявано върху жени. 25 ноември е обявен за такъв ден с Резолюция 54/134 на Общото събрание на ООН от 17 декември 1999 г.

На този ден ООН приканва правителствата, международните организации и НПО-та да организират дейности, които да повишат общественото внимание към проблемите на този ден до международна загриженост. Жените по света са обект на насилие, като размера и истинския характер на този проблем, често остава скрит.

Активистките от различни организации отбелязват 25 ноември, като ден срещу насилието, още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

В България всяка трета жена е жертва на домашно насилие, сочи статистиката. Всяко трето умишлено убийство е на жена в дома ѝ, а всяко пето – заради ревност. Наблюдава се увеличение в броя на убийствата между 2016 г. и 2018 г., показват данни на статистиката.

Top