Отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец - DC news

Отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец

Тази година мотото на празника е „Всичко, което правим, е от сърце“

8 май е световният ден на Червения кръст и на Червения полумесец. Преди 195 години на днешния ден е роден създателят на международното червенокръстко движение и първи носител на Нобелова награда за мир в света Анри Дюнан.

Червеният кръст е международно хуманитарно движение, създадено за защита на човешкия живот и здраве, за осигуряване на уважение към човешкото достойнство и за предотвратяване и облекчаване на страданията на хората, без разлика на националност, раса, пол, религия, класа или политически възгледи. То обединява няколко международни и множество национални организации с приблизително 97 милиона членове и доброволни сътрудници.

Дейността на Червения кръст по време на война е посветена на облекчаване страданията на ранените военни, цивилни и военнопленници, а в мирни времена е насочена към осигуряване на медицинска и друг вид помощ, особено след бедствия, като наводнения, земетресения, епидемии, към подобряване на здравното образование и възпитание, организиране на кръводаряването и други.

На 8 май тази година, под надслов „Всичко, което правим, е от сърце“, над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. Тези хора са сред първите, които се отзовават при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, при необходимост от здравни или социални грижи. Това са хората, които безкористно помагат на милиони уязвими и нуждаещи се.

Подходът на глобалната ни мрежа е универсален – мобилизира силата на хуманността, за да спасява човешкия живот и да облекчава  страданието. Ние сме национални и международни, независими и неутрални, единни и всичко, което правим, е от сърце.

Само след няколко месеца, през октомври 2023 г., Българският Червен кръст ще отбележи 145 години от своето създаване. 145 години хиляди достойни българи, застанали зад идеите и принципите на организацията, са градили нейния авторитет пред българското общество. Какво обаче бъдещите историци ще запомнят от съвремието ни? Това, че милиони хора се сблъскват с болка и страдание, глад и болест; били са засегнати от въоръжени конфликти; че техните домове, болници и училища са били разрушени, градовете сринати, а милиони мъже, жени и деца принудени да напуснат домовете си? В размирното време, в което живеем, ставаме свидетели на безкрайна поредица от хуманитарни кризи, а основни ценности са подложени на сериозно изпитание.

Днешният ден е денят, в който предопределяме бъдещето на нашите деца и внуци. Ето защо, в Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец ние празнуваме духа на хуманността и отдаваме заслужено признание на хората, които променят света около себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в полза на другите, вдъхновяват ги и ги насърчават да работят за по-добро бъдеще.

„От самото си създаване Българският Червен кръст (БЧК) е опора на обществото и на държавата, а нашият гръбнак са хилядите доброволци. Няма по-ярко и внушително въплъщение на основополагащите принципи на Червения кръст. Признателност и благодарност и за тях“, посочват от ръководството на червенокръстката организация и допълват:

„Обръщаме се с думи на благодарност и към всички членове, служители, дарители и партньори. Благодарим ви за отговорността, добротата, милосърдието и благородството. Без вас нямаше да можем да помагаме пълноценно и да бъдем толкова силни. А сме силни, защото сме заедно!“

Честит празник!

Top