Отбелязваме Световния ден на информационното общество

Днес вниманието се фокусира към възможностите на Интернет

На 17-ти май се отбелязва Международния ден на телекомуникациите и Световния ден на информационното общество, определен с резолюция на Генералната асамблея на ООН.

Идеята е да се фокусира вниманието към възможностите на Интернет и други съвременни комуникационни технологии. На 17-ти май се отбелязва годишнината от подписването на първата конвенция за телеграфа и основаването на Международния съвет по телекомуникации.

Денят е определен на 27 март 2006 г., когато Общото събрание на ООН приема резолюция, с която обявява деня 17-ти май, за Световен ден на информационното общество.

Денят се празнува още от 1969 г. – когато е годишнина на най-страта световна организация, създадена в Париж /1865 г./ от 20 представители на различни държави – Международен съюз за телекомуникации (ЮИТ)- специализирана агенция на ООН. Съюзът, всъщност е наследник на Международен телеграфен съюз от 1934 г. името е променено.

17 май е и Международен ден срещу хомофобията и трансфобията.

Празникът се координира от разположения в Париж комитет IDAHO с президент френския писател и учен Луи-Жорж Тен. Датата е избрана, защото на този ден през 1990 г. Световната здравна организация изключва хомосексуалността като психиатрична болест от списъка на Международната класификация на болестите.

Международният ден за борба с фомофобията хомофобията е признат в Европейския съюз и се чества в повече от 50 държави по света: Белгия, Великобритания, Франция, Люксембург, Мексико, Коста Рика, и е честван за първи път на 17 май 2005 г.

В около 80 държави хомосексуалността е престъпление и сексуалния акт между партньори от същия пол е наказуемо с лишаване от свобода, а в 9 от тях (Афганистан, Иран, Мавритания, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Арабските Емирства и Йемен) и със смъртна присъда.

Top