Отбелязваме Световния ден на сърцето

Всеки пети в България губи живота си вследствие на инсулт

Отбелязваме Световния ден на сърцето. Статистиката сочи, че всяка година 17,5 милиона души умират от сърдечносъдови заболявания.

Всеки пети в България губи живота си вследствие на инсулт, като така болестите на сърцето се превръщат и в една от водещите причини за смъртност у нас. По данни на Българската лига по хипертония, честотата на тази диагноза се е удвоила през последните десет години. Успоредно с това се повишава и честотата на предсърдното мъждене.

Един на всеки 5 инсулта се дължи на него, като то е водещ рисков фактор и за развитие на исхемичен инсулт в 75% от случаите.

Оказва се, че и много често точно това, което ни убива, няма характерна симптоми и често заболяванията остават нелекувани. Друг проблем се явява лошият контрол на вече диагностицирани сърдечносъдови заболявания, което води до рецидиви и възникване на предпоставки за инсулт.

Затова от Националната пациентска организация продължават започналата миналата година информационна кампания, посветена на инсултите, която да осигури полезна информация за пациентите и техните близки.  Тази година активностите са  насочени към служители в големи фирми и учреждения, в които са ангажирани повече рискови групи на възраст 45+.

 

Подобни статии

Top