Отбелязваме Световния ден на сърцето - DC news

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Тази година инициативата е под надслов „Сърцето помни“

На 29 септември отбелязваме Световния ден на сърцето. Той е обявен за такъв през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO). Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им.

През 2022 г. инициативата е под наслов „Сърцето помни“. Тя цели да повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им. Колкото по-рано се установи заболяване, шансът за успешно лечение и минимизиране на усложненията се увеличава.

Да се погрижим за себе си, но и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем активни, да знаем здравните си показатели и да поддържаме активен контакт с лекаря си – това призовава тазгодишната кампания „Използвай сърцето си“, скоято за 23-ти път ще се отбележи Световният ден на сърцето.

Дружество на кардиолозите в България (ДКБ) организира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето – 29 септември 2022 г., в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България.

Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните
случаи сред жените и 62% при мъжете в България.

„Използвай сърцето си“ е кампания, която обхваща целия свят, свързвайки доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, които се включват в инициативи за подобряване здравето на всички членове на обществото. През тази година кампанията фокусира вниманието върху грижата за сърцето, познаването на рисковите фактори, контролът на сърдечно-съдовите заболявания, посредством технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенция на затлъстяването и заостряне вниманието на хората върху спазването на принципите за здравословен начин на живот – намаляване на нездравословните храни и увеличаване на движението.

Едновременно с това глобалният призив: „Използвай сърце за всяко сърце“ акцентира не само върху грижата за собственото здраве, но и върху превенцията в световен мащаб чрез внимание към промените в климата и ограничаване замърсяването на въздуха,като фактор, който влияе върху здравето, а също и към осигуряване на достъп до здравеопазване за всеки човек

Днес България отново ще се присъедини към призива на Световната сърдечна федерация за осветяване на значими национални обекти в червено в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания:

1. Национален дворец на културата (НДК) – гр. София 20:00 часа
2. „Фонтан на Пеликаните“ пред Община Пловдив 20:00 часа

От 18:30 ч. ще бъдат проведени открити събития с организирани спортни активности, информационна кампания за превенция на сърдечно-съдовите заболявания и визуализация на „Живото сърце“, съвместно с доброволците от Асоциация на студентите по медицина в България, Общините и партньори:

1. София – Национален дворец на културата (НДК) от 18:30 ч. до 20:15 ч.
2. Пловдив – пред Община Пловдив от 18:30 ч. до 20:15 ч.
3. Бургас – на входа на Морска градина от 18:30 ч. до 20:15 ч.

В  к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България. Това е един от най-големите научни форуми у нас, в който се очаква присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ  през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, за да напомни на всички хора в България да „Използват сърцето си“ и ще достигне до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на „Живото сърце“, образувано от хора

Ето няколко съвета от кардиолозите, които ще помогнат за доброто ни сърдечно здраве:

1.      Контролирайте вредните навици.

2.      Хранете се балансирано – ограничете консумацията на готварска сол, мазни храни и захари. Наблегнете на пресни плодове и зеленчуци, зърнени храни, риба и морски дарове.

3.      Бъдете физически активни. Поддържайте нормално телесно тегло чрез повишаване на физическата си активност – редовни физически упражнения, които укрепват здравето и повишават самочувствието.

4.      Постарайте се да бъдете по-спокойни. Намаляване на психо-емоционалния стрес се постига чрез изграждане на положително отношение към живота, избягване на конфликтите и неприятностите както на работното място, така и у дома. Използвайте алтернативи за освобождаване на напрежението – спортуване, хоби, музика, почивка сред природата.

5.      Профилактичните прегледи са важни. Препоръчително е мъжете на възраст над 45 години и жените на възраст над 50 години да се консултират с кардиолог поне веднъж годишно, а при завишен рисков профил – и по-често.

Снимка: iStock

Подобни статии

Top