Отбелязваме Световния ден на сърцето

На 29 септември светът отбелязва Деня на сърцето.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да са най-честият убиец в световен мащаб. Все повече спада и възрастта на засегнатите. Най-малко 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания и инсулт обаче, могат да бъдат избегнати чрез контролиране на рискови фактори като тютюнопушене, вредна употреба на алкохол, голям прием на сол, липса на физическа активност и повишено кръвно налягане.

Според лекари, между 64 и 67 на сто от смъртността в България, се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Основният убиец у нас са миокардният инфаркт и мозъчният инсулт. Спецификата е, че у нас, за разлика от другите европейски страни, са повече инсултите в сравнение с инфарктите.

Средно по статистика в България има около 12 000 – 13 000 инфаркта

и между 25 000 – 30 000 инсулта, тоест два пъти повече. Смъртността от двете заболявания, ако не се лекуват навреме и правилно, надвишава 25%.

Така ¼ от засегнатите умират, а останалите, които оживяват, най-често са тежко инвалидизирани. За съжаление, все още сме в челните места по сърдечно-съдови заболявания и смъртност в света, и специалистите казват, че това сочи, че голяма част от нас продължаваме да живеем нездравословно. Така все още близо 44% от населението у нас са пушачи, дори и сред гилдията на лекари има хора, които пушат.

 

Подобни статии

Top