Отбелязваме Световния ден на водата

Днес – 22 март 2021 г., разговорът ще е – какво означава водата за вас?

Как и защо водата е важна за нашия дом и семейство, за нашия поминък, за нашето благосъстояние, за нашата икономика и нашата общност?

Днес прясната вода е под изключителна заплаха от нарастващото население, нарастващите нужди на селското стопанство и промишлеността и влошаващото се въздействие на изменението на климата.

Под егидата на ООН, хора от цял свят ще споделят своите виждания, мнения, истории и чувства за Водата с хаштаг #water2me. Представителна извадка от проведените дискусии, коментари и мнения в социалните мрежи ще бъде събрана в документ за това, какво означава водата за хората по целия свят. Документът е достъпен на www.worldwaterday.org(link is external) от 22 март 2021 г.

Целта е да се постигне по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ни ресурс.

Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата.

На 22 март правителства и международни организации потвърждават, че чистата вода е живот и нашият живот зависи от това, как защитаваме качеството на водата. Целта е да се повиши общественото съзнание и култура, за да се ускори изпълнението на една от целите на развитието за този век – намаляване наполовина на броя на хората без достъп до чиста вода и канализация до 2015 г.

Снимка: youtube.com

Подобни статии

Top