Отбелязваме Световния ден за борба с рака на гърдата - DC news

Отбелязваме Световния ден за борба с рака на гърдата

Заболяването се лекува в 90% от случаите, когато е открито навреме

19 октомври не е просто един от дните в календара, а е световен ден на надеждата.

Ракът на гърдата е заболяване, чиито облик се е променил коренно през последните 10 години, благодарение на ранната диагностика и широкия спектър от процедури, които могат да помогнат на всяка жена.

По повод отбелязването на днешната дата, организациите за борба с рака на гърдата наблягат на това, че мамографията през последните 45-50 години остава най-добрия начин за ранно откриване на болестта и намаляването на смъртността.

В началото на 2021 г. Световната здравна организация обяви рака на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата. Една от основните причини за това е, че в по-голямата част от случаите се диагностицира в късен стадий, когато шансовете за ефективно лечение са малки.

Броят на засегнатите жени у нас също расте, като годишно се диагностицират около 3500 нови случая.

Важно е да се знае, че открито навреме, заболяването може да бъде лекувано. Затова препоръката на онколозите е да се повиши информираността на обществото относно рисковите фактори и симптомите, както и да се провеждат редовни профилактични прегледи при специалист.

Всяка жена трябва да разпознава промените, които настъпват при наличието на рак на гърдата и при появата им да потърси лекарско мнение. Обезпокоителни симптоми са: промени в текстурата на кожата на засегнатите зони; „портокалова кожа“ или неравности; секреция от зърната, която може да варира по цвят; промени в лимфните възли на подмишниците или подуване около ключицата; болка в гърдите; хлътване или друга промяна на зърната; зачервяване, полилавяване или синкав оттенък в областта на гърдите; подуване на гърдите или на част от тях и др.

„Мамограгфията не е ваксина, а метод за ранно откриване на заболяването“, отбелязват специалистите. Експертите са категорични, че това е най-ефективният начин за откриването на рака в по-ранен етап. Лекарите съветват жените да не отлагат посещението на лекар, в случай, че забележат обезпокоителни знаци като бучки в гърдите си, защото заболяването се лекува в 90% от случаите, когато е открито навреме.

В действителност 80% от случаите на рак на гърдата са на жени над 50-годишна възраст.

Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата, освен напредването на възрастта, са също преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др

През последните години смъртността е намаляла значително, благодарение на последните постижения в лечението, но предварителната защита остава решаващ фактор за борбата с болестта. Въпреки това придържането към здравословен начин на живот – умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол – всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.

Подобни статии

Top