Отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

Около 100 деца, годишно, биват диагностицирани с аутизъм в България

На 2 април отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма.

На тази дата милиони професионалисти, родители, страдащи от аутизъм деца и възрастни в различни държави имат възможност да кажат на обществеността за аутизма като глобален проблем, да покажат необходимостта от ранното диагностициране и интервенция, да говорят за това, колко е важно, тези деца да бъдат разбрани и приети в нашето общество. Този ден също така има за цел да почете уникалните способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност, да улесни процесите на приобщаването им в училището и обществото.

За първи път, този ден се отбелязва преди 10 години и цели да насърчи ранното диагностициране и третиране на заболяването, както и да повиши информираността сред обществото. Още една мисия на кампанията е да подкрепи талантливите деца с аутизъм, които да се социализират и да покажат своите таланти.

Около 100 деца, годишно, биват диагностицирани с аутизъм в България, но се смята, че реално те са доста повече, а на всеки 21 минути диагнозата се поставя средно на около 67 деца в световен мащаб.

Подобни статии

Top