Отбелязваме Зимния Кръстовден – небето се отваря

Днес отбелязваме т. нар. Попова Коледа.

Празникът е наричан още Зимен Кръстовден, Кръста, Водокръст, Водокръщи и е винаги в деня преди Богоявление – Йордановден.

Народът вярва, че на този ден се пропъждат т.нар. „мръсни дни“, които започват на 25 декември и свършват на Кръстовден. Счита се, че през тези дни демонични сили бродят по земята. В християнския смисъл това са „некръстените“ дни, в който новородения Исус Христос не е получил все още Светото Кръщене.

През деня в църквата се отслужва служба, свещеникът кръщава водата, като в нея пуска кръст. После със светената вода и китка босилек той ръси къщата за да изгони лоши, нечисти сили и болест от нея. Домакините слагат паричка в котлето със свещена вода. На другия ден същия кръст, попът хвърля в река или водоем.

В Пловдив днес за празника „Водици“, ще бъде отслужена архиерейска света литургия и Велик водосвет от Знеполският епископ Арсений. Това ще стане в митрополитския храм „Св. Марина“ в 9.00 ч. 

Наричан още Водокръщи, този ден е първия от поредица водни обреди.

Вторият и третият са в следващите два дни – Йордановден и Ивановден, чиито „водни имена“ на места се наричат мъжка Водица и женска Водица.

1 2

Подобни статии

Top