На 9 май: Отбелязваме Деня на Победата и Деня на Европа

Два велики празника в календара на 9 май

Денят на Победата е празник, посветен на победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 година и се отбелязва всяка година на 9 май. След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

Денят на Победата – День Победы, е вторият по значимост празник в СССР след деня на Октомврийската революция. По традиция всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на СССР военните паради се прекратяват до юбилейната 50-та годишнина от Победата. През 1995 г. в Москва се провеждат два парада – на Червения площад, където маршируват пехотни части, а московското предградие „Поклонническа планина“ е организиран парад с бойни машини. От 1995 до 2007 на Червения площад ежегодно се провеждат военни паради, без техника. От 2008 в парадите отново започват да участват бойни машини.

В Деня на победата през 2012 в Томск за пръв път се провежда обществената акция „Безсмъртен полк“. Участниците в нея преминават по улиците на града с портрети на своите предци, които са участвали във Великата Отечествена война.

Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Студената война допълнително разделя бившите съюзници, така че в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в СССР – на 9 май.

1 2

Подобни статии

Top