Отбелязваме Деня на родилната помощ, празнуват акушери и гинеколози

Денят на родилната помощ – 21 януари, се отбелязва в цялата страна.

Всяка година здравните работници у нас спазват традицията на един от големите женски празници.

Специален ритуал, пренасян през години, се извършва във всички родилни отделения на болниците. Той включва пресъздаването на сцени с „ображдане“ с участие на жени, предрешени като „акушерки“ и „родилки“, тъй като

празникът е посветен именно на „бабите“ – жените, които помагали при раждане

на младите булки и невести. Затова традицията повелява във всяко АГ отделение да се извършва ритуала с измиването на ръцете на бабите. Обикновено ролята на „бабата“ е отредена за

най-старата и опитна акушерка.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и корените му отвеждат при славяните, но се е запазил във времето и през Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

От 1951 година 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.На този ден, професионалистите в родилната помощ правят равносметка, а пациентите им изказват своята благодарят и признание за проявените грижи и всеотдайност.

 

Подобни статии

Top