Отбелязваме Международния ден на музеите - DC news

Отбелязваме Международния ден на музеите

На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите.

Решението за това е взето през 1977 г. в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата „музей“ идва от латинската дума „museum“, която е от гръцки произход и произлиза от „mouseion“. „Mouseion“ било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.

Наред с традиционните музеи, излагащи картини, исторически или археологически паметници, съществуват музеи на почти всичко: музей на транспорта, музей на виното, музей на детството и т.н.

Международният ден на музеите се чества от от 1978 г. по решение на Международния съвет на музеите.

Днес е и Денят на българските зоопаркове

Всъщност на този ден се отбелязва професионалният празник на всички служители, работещи в зоологическите градини на територията на България.  Денят се чества от 2008 година насам.

В страната има 15 лицензирани зоологически градини.

Подобни статии

Top