Отбелязваме Световния ден на потребителите - DC news

Отбелязваме Световния ден на потребителите

На 15 март отбелязваме Световния ден на потребителите.

Той се провежда под егидата на Потребителския интернационал – Consumers International – организация, в която членуват над 200 неправителствени потребителски организации от цял свят. Тази година мотото е „Надеждни интелигентни продукти“.

За първи път денят е отбелязан на 15 март 1983 г., когато са представени „Насоки за защита на потребителите“ пред Департамента по икономически и социални въпроси на ООН и оттогава става важна дата за потребителските организации в цял свят. Две години по-късно, на 9 април 1985 година, общото събрание на Организацията на обединените нации одобрява идеята той да стане Световен ден за защита на потребителите. В България се отбелязва от 1991 г.

Датата на честване е определяна в памет на речта на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 г. обявява пред Сената идеята за Закон за защита на потребителите. Кенеди посочва „четирите основни права на потребителя“: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут. Впоследствие, са добавени още четири: правото да бъдат задоволени основните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за защита на потребителите, приети от ООН.

Според последните проучвания по света има над 23,1 милиарда смарт продукти – близо три пъти повече от жителите на планетата, съобщават от  Consumers International. Сред най-популярните интелигентни продукти са смартфоните, игровите конзоли,  „умните“  телевизори и играчки,  гривните, свързани със здравословното ни състояние и системите за интелигентно управление на колите.

Важно е да се говори за правата на потребителите, но и за техните отговорности – да проверяват добре офертите, да следят за актуализации на техните софтуерни продукти и да внимават до каква информация дават достъп на своя телефон или приложенията, които инсталират.

Днес отбелязваме и Международния ден срещу полицейската бруталност

За пръв път 15 март е отбелязан като Ден срещу полицейската бруталност през 1997 г., като инициативата е на хора, пострадали от полицейско насилие в Монреал, Канада, и Швейцария.

Денят се свързва с предполагаем инцидент, при който две деца – на възраст между 11 и 12 години, са били бити до смърт от швейцарската полиция.

Снимка: wavebreakmedia / Shutterstock

Подобни статии

Top