Отбелязваме световния ден за борба с диабета - DC news %

Отбелязваме световния ден за борба с диабета

На 14 ноември се отбелязва Световният ден за борба с диабета.

Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Диабетът е едно от най-често срещаните социално значими заболявания, у нас над 600 хиляди  души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт в статистиката е появата на бебета до една година, които вече са болни. В България 300 000 души са в преддиабетно състояние или не знаят още за своя диабет.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това. Счита се, че ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света.

Диабетиците живеят от 5 до 15 години по-кратък живот.

18 души всеки ден умират от усложнения като най-честите са сърдечно-съдови или бъбречни. Усложнения на болестта се наблюдават у 3/4 от диабетиците.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса.

Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения.

Днес в над 160 страни по света Световният ден за борба с диабета се чества от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет.

Според препоръки на специалистите диабетиците трябва да внимават как и с какво се хранят. Физическата активност е особено важна за добрия контрол на диабета.

Подобни статии

Top