Отбелязват Деня на българското кино с безплатно гледане на филми

13 януари е Ден на българското кино и професионален празник на работещите в киното.

Отбелязването на този ден на датата 13 януари има своята история. Преди повече от век, точно на 13 януари 1915 година, в столичното кино “Модерен театър” се е състояла премиерата на първия български игрален филм “Българан е галант”. Негов автор е родоначалникът на българското кино – режисьорът Васил Гендов.

В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля.

Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че той е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

Затова и по повод 90-годишнината от тази премиера, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино.

Тази година Денят на българското кино ще бъде отбелязан с безплатни прожекции от Националния филмов център, с подкрепата на Столична община и Neterra.TV+. За да се осъществи срещата на публиката с българското кино въпреки затрудненията, за първи път тази година празникът – 106 години от първата публична прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“, ще се случи в интернет.

В часовия пояс 16.00 – 24.00 ч. на видеоплатформата www.neterra.tv/plus ще могат да се видят безплатно 16 документални и 23 пълнометражни игрални български филми от последните години. Заглавията включват най-новите филми, създадени както с държавна подкрепа от ИА НФЦ, така и финансирани по частен път. Таксата за гледаните през този часови пояс филмови заглавия ще бъде заплатена от ИА „Национален филмов център“ и Столична община. По този начин носителите на авторски и сродни права ще бъдат защитени. Техните възнаграждения от една страна стимулират усилията им и положения труд, а от друга учат зрителската аудитория на регламентиран достъп до интернет съдържанието..

Снимка: skafeto.com

Подобни статии

Top