Отчуждаването на имоти в Кючука спъва пробива на Централна гара (СНИМКИ И ВИДЕО)

Бетонният мост отива в историята

Отчуждаването на имотите по бул. „Македония“ в Кючука спъна гласуването на ПУП-а за пробив под пловдивската централна гара на заседанието на Общинския съвет днес. Съветниците гласуваха точката да се отложи за 27 септември, за да се срещнат с представители на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ и да обсъдят предложенията на собствениците на имоти.

Повече от час и половина продължиха дебатите по проекта. По време на обсъждането съветникът от Патриотичен фронт Слави Георгиев предложи да има локални платна, да излизат от кръговото на бул. „Васил Априлов“ към централна гара. Георгиев също попита дали има хипотеза в бъдеще трасето на Бетонния мост да се запази като пътна артерия.

Оказа се, че това не е възможно. Комбинацията на пробива и Бетонния мост, още на предпроектни проучвания беше отхвърлена, посочи кметът Иван Тотев. Още тогава вариантите били два – или да се повдигне моста, или да се направи подземна връзка между центъра и Кючука. Общината обаче настояла за включване на държавно финансиране от НКЖИ за подходите и така се стигнало да решението да остане само пробивът, без Бетонния мост.

В дебатите бяха намесени светофарите по ул. „Авксентий Велешки“,

която излиза на Сточна гара, както и фактът, че ул. „Велико Търново“ ще се натовари изключително много. Тотев обаче контрира, че светофарните уредби нямат нищо общо, а и все още не е ясно дали те ще работят като такива или само ще светят в жълто. Кметът съобщи, че за ул. „Авксентий Велешки има специален проект, свързан с изграждането на нов МОЛ на Сточна гара. Според него на кръстовището на улицата с бул. „Христо Ботев“ ще се изгради кръгово движение, което ще даде възможност да се облекчи движението към кръстовището на Сточна гара.

В крайна сметка лидерът на Съюз за Пловдив Дани Каназирева подчерта, че проектът за пробив под Централна гара е изключително важен и настоя точката да се отложи. Дадена бе и възможност на един от собствениците на имоти – Станимир Величков, да изкаже опасенията на хората, че изменението на подробния устройствен план и уличната регулация включва отчуждаването на над 30 имота в южната част на проекта по бул. „Македония“.

Величков показа на старейшините чертеж на алтернативен проект, с който може да се реши проблема.

Накрая точката за транспортната връзка, чиято цел е да разтовари трафик в града, бе отложена за следващата сесия с гласовете на всички 43-ма присъстващи съветници.

Подобни статии

Top