Отчуждават 38 имота за пробива под Централна гара

38 имота ще засегне пробивът под Централна гара.

Това става ясно от проекта за изменение на Подробен устройствен план – План за улична регулация, който ще бъде гласуван днес на сесията на Общинския съвет в Пловдив. 27 от имотите са частни, а за 9 се налага пълно отчуждаване, става ясно от документацията.

Пробивът е предвиден още с решение на Общинския съвет от 2007 година. Целта е бул. „Васил Априлов“ да се свърже с бул. „Македония“. Впоследствие са направени множество промени в подробния устройствен план и плана за улична регулация. Изработени са също планове за водоснабдяване, електрификация, канализация, газификация, вертикално планиране и пътна част. Подробно е описано поетапното „слизане, което започва от ул. „Велико Търново“ до кръговото кръстовище и ще промени вида на булеварда. Подземното преминаване ще започва от края на кръговото кръстовище, ще минава под него, под бул. „Христо Ботев“, под Предгаровия площад, под пероните, линиите, терена на автогара „Родопи“ и бъдещата Южна тангента (бул. „Академик Петър Динеков“).

Гласуват изменението на бюджета до края на годината

На сесията ще бъде гласуван отчетът за изпълнение на бюджета за миналата година и изменението на бюджета за тази. В изменението са предвидени допълнителни 60 хиляди лева за възникналите допълнителни изкопни дейности на разкопките на могилата, свързани с разкритите каменни и тухлени структури. Парите ще се вземат от две пера – от бюджета на ОП „Общинска охрана“ и от ОП „Организация и контрол на транспорта“.

Ще бъдат осигурени 5000 лв. за закупуване на нови тестове за наличие на наркотици у шофьорите, които да бъдат дарени на ОДМВР-Пловдив. Ще се осигурят и близо 18 хил. лв. за попълване на фонда от минерали, както и за отстраняване на влагата в зала „Риби“ на Природонаучния музей.

Съветниците ще гласуват годишния отчет за изпълнение на концесионните договори за миналата година и ще допълнят годишната програма на обищната за управление и разпореждане с общински имоти.

Ще бъдат предвидени също близо 508 хиляди лева за хранене в диетичните трапезарии на територията на Пловдив за догодина. Припомняме, че те са шест на брой – по една във всеки район на Пловдив.

Старейшините ще гласуват и 7241 лв. за подпомагане на 8 двойки с репродуктивни проблеми от Пловдив.

Подобни статии

Top