Отиде си годината на Пловдив, предаваме титлата „Европейска столица на културата“

На 12 януари 2020 година символично затваряме кръга с церемония в Дома на културата

2019 година ще запомним като годината на Пловдив. Годината, в която най-старият жив град на Европа носи титлата културна столица на Европа. Постижението е забелижително и заради факта, че Пловдив е първият български град, удостоен с тази чест.

И тъй като официалната откриваща церемония се състоя на 12 януари 2019-та година, символично закриването ще е на 12 януари 2020 година. Основни организатори на финалното събитие – по покана на фондация „Пловдив 2019“, е Опера Пловдив; домакин ще е Дома на културата „Борис Христов“.

От Общината разказаха, че протоколната част ще е съпътствана от класическа програма с участието на пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, на камерния оркестър на Операта, а гост-солист ще е виртуозната Лия Петрова, която свири на уникална италианска цигулка от 1690. Идеята е универсалният език на класическата музика да предаде нататък титлата „Европейска столица на културата“ и ценностите, които тя носи на следващите й ностели – през 2020 година това са Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия).

И тъй като 12 януари е неделя, то празненствата ще започнат още на 10.01. (петък) и ще оформят цял закриващ уикенд с редица събития в залите на пловдивските музеи и галерии.

Подобни статии

Top