Отиде си голямата българска актриса Емилия Радева - DC news

Отиде си голямата българска актриса Емилия Радева

Президентът Румен Радев изказа съболезнования към семейството и близките на актрисата

Отиде си голямата българска актриса Емилия Радева. Тя е починала в четвъртък вечерта на 90-годишна възраст, съобщиха от театър „Българска армия“.

Актрисата бе известна с ролите си в театрални постановки и игрални филми. Сред най-популярните ѝ изяви на екрана са ролите в „Матриархат“, „Иконостасът“, „Сиромашка радост“ и сериала „Дом за нашите деца“.

През 1974 г. е удостоена със званието заслужил артист, а 6 години по-късно и със званието народен артист. През 2003 г. е наградена с орден Стара планина – I степен „за приноса си за развитието на българското изкуство и култура“.

През 2013 г. е наградена с „Аскеер“ за цялостно творчество.

Президентът Румен Радев изказа съболезнования към семейството, близките и колегите на актрисата.

Държавният глава откроява забележителния принос на Радева за българските театър и кино. „Във всеки от незабравимите й образи личеше неуморния труд и посветеност на актьорската професия“, посочва президентът, като подчертава богатството от превъплъщения на актрисата  и заслужените уважение и обич на поколения почитатели и колеги.

„Ще запомним Емилия Радева като пример за творческа всеотдайност, човечност и великодушие“, заявява още държавният глава.

Снимка: Булфото

Подобни статии

Top