Отиде си известният художник и реставратор доц. Дечко Дечев

Доц. Дечев е създател на специалност „Църковна живопис“ в АМТИИ

Отиде си доц. Дечко Дечев – художник, реставратор и общественик. Доц. Дечев ни напусна вчера – 13 март, на 74-годишна възраст, съобщиха от АМТИИ.

Ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив в периода 10 април – 30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра „Изобразителни изкуства“, създател и водещ преподавател в специалност „Църковна живопис“. Завършил Националната художествена академия в столицата, специалност „Стенопис“ при проф. Георги Богданов (1974).

Специализира в творческия фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург.

От 1980 до 1989 г. е главен художник и председател на художествения съвет в Комбината за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници.

В периода 1990 – 1999 е директор и управител на „Арт-център“ ЕООД към Съюза на българските художници.

Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина.

От 1998 г. работи в областта на църковната живопис в колектив със съпругата си – доц. Елена Кантарева-Дечева. Най-значимите им постижения са в храм „Успение на пресвета Богородица“ в Пампорово и катедрален храм „Свети Висарион Смоленски“ – Смолян.

Член е на Съюза на българските художници, секция „Стенни и монументални изкуства“, от 1979 г.

„Неговата ярка личност и мащабно творчество остават завинаги в сърцата ни!“, написаха от АМТИИ във Фейсбук.

http://

http://

С огромна скръб споделяме, че на 13 март 2021 г. почина доц. Дечко Дечев, уважаван и обичан колега, приятел, художник и…

Публикувахте от АМТИИ „Проф.Асен Диамaндиев“- Пловдив в Неделя, 14 март 2021 г.

Поклон пред паметта му! Съболезнования към семейството и близките!

Снимка: Фейсбук/АМТИИ „Проф.Асен Диамaндиев“- Пловдив

Top